Sous Vide-maskin
7 Fördelar med sous vide
Är du osäker på om du ska köpa en sous vide? Då får du här 6 bra skäl till varför en sous vide är smart.
#1 Precis tillagning
Med en sous vide kan du mycket enkelt tillaga dina råvaror och uppnå de helt rätta och stabila temperaturerna, för en mer jämn och ensartad tillagning.
#2 Mört och smakfullt
Det är mycket enkelt att säkerställa mört kött med en sous vide och inte nog med det så blir den goda smaken i köttet kvar, så du får både mört och smakfull mat.
#3 Högre näringsinnehåll
När du lagar sous vide förlorar du inte näring från maten som du gör om du exempelvis kokar eller steker den.
#4 Sköter sig själv
Du behöver inte göra mycket arbete när det kommer till sous vide, för den kan egentligen bara stå och sköta sig själv när du har tänt den och ställt in din timer.
#5 Enkel betjening
De flesta sous vide-maskiner är lätta att använda och med exempelvis timer och förinställda program kan din sous vide snabbt sättas i gång och sedan sköta sig själv.
#6 Köttet behöver inte tinas
Du behöver inte tina ditt kött innan du tillagar det, du kan bara räkna med lite extra tillagningstid, så sous vide kommer gradvis att tina köttet.
#7 Ingen fett
Det är inte nödvändigt att använda något som helst form av fett eller olja för att tillaga maten, och därför kan du spara lite kalorier.
Sous vide - Få mört kött varje gång
Det finns huvudsakligen 2 typer av sous vide-maskiner, den ena är en form av kar eller gryta och den andra är typiskt en stav eller har en annan form, som ska sättas ner i ett kar eller gryta.
Dessa sous vide-maskiner har blivit enormt populära eftersom de kan hjälpa dig att tillaga kött så att det blir mört varje gång.
Köttet blir mört genom att det tillagas under lång tid och på låg värme.
Sous vide ger dig en mycket hög temperaturnoggrannhet, där det är lätt att hålla samma temperatur med väldigt få och små svängningar under hela tillagningen.
Därmed får du enkel och god mat, som under största delen av processen bara sköter sig själv.
Sous vide med inbyggd timer
Sous vide-maskiner och stavar har en inbyggd timer, så det är enkelt att ställa in sous vide och låta din mat stå och sköta sig själv tills timern är klar.
När timern har gått ut stänger din sous vide helt av sig själv, så du behöver inte vara på plats för att stänga av den.
De flesta timrar kan ställas in på en tid som motsvarar flera dagar, så din sous vide kan således sköta sig själv i upp till flera dagar.
4 smarta sous vide-maskiner
#1 Slow cooker med sous vide
Det finns sous vide-maskiner som är en form av hybrid sous vide och slow cooker i en.
En slow cooker lagar precis som sous vide, mat under lägre värme och tar därför längre tid att laga men är typiskt också enkel att använda och sköter sig själv.
Det betyder att du kan få två maskiner i en och samma maskin, och därmed själv välja om du vill laga mat med sous vide-metoden eller bara göra en gryt- eller simrerätt.
#2 Sous vide och vakuumset
Några sous vide-stavar säljs som ett set tillsammans med en vakuummaskin, för att göra det ännu enklare för dig att komma igång med att använda din sous vide.
Du kan självklart också köpa dem separat om du vill vakuumförpacka dina livsmedel som du ska laga i sous vide.
En vakuumförpackning gör att dina ingredienser hålls torra och borta från vattnet så maten inte kokas direkt.
#3 Sous vide stav med vakuum
Några sous vide-stavar är så smarta att de har en vakuumfunktion.
Sous vide-staven kan därmed både tillaga maten och också förbereda den, genom att vakuumförpacka de påsar där maten läggs i.
Så behöver du inte använda en vakuummaskin och har istället allt samlat i en och samma maskin, så du kan spara lite på köksutrymmet.
#4 Sous vide med App
Om din sous vide har en tillhörande app, så finns det mycket hjälp att hämta när det kommer till tillagning av olika ingredienser.
I appen kan du välja den livsmedel som du gärna vill tillaga och så ger appen dig antingen den rekommenderade tillagningstiden eller också startar den tillagningen för dig och sätter timern.
Idéer till vad du kan tillaga med sous vide
Det finns en bred mängd rätter och livsmedel som du kan tillaga med sous vide, överst på listan för de flesta är nog kött som bekant görs mycket mört i en sous vide.
Det kan bland annat vara olika styckningsdelar av nötkött, fläskkött, lamm, vilt och kyckling.
Dessutom kan du också använda sous vide för att tillaga fisk, ägg och grönsaker.
Du kan också tillaga hela rätter, exempelvis olika desserter såsom crème brûlée, cheesecake, “bakade” frukter, gröt osv.
Sous vide stav vs. sous vide maskin
Om du ska välja en sous vide stav eller en sous vide kar, beror på dina egna preferenser och behov.
Sous vide stav är oftast billigare än ett kar med sous vide, men du måste också se till att du har en stor gryta eller container som du kan använda sous vide-staven i.
Ett sous vide kar tar däremot mer plats än en sous vide stav gör, där du kanske ändå har en stor gryta att använda tillsammans med staven.
Några sous vide-maskiner har en form av hållare för din mat, så du enkelt kan laga flera rätter med din sous vide på en gång, utan att det ligger för nära varandra.
Det måste nämligen finnas utrymme för att vattnet kan cirkulera runt dina livsmedel, för att tillaga dem korrekt.
Därför kan sous vide-maskiner vara bättre lämpade om du ska tillaga flera saker på en gång, men det kan också göras med en sous vide stav om du har ett tillräckligt stort kar.
Typiskt har sous vide-stavar och sous vide-maskiner många av de samma funktionerna, så där skillnaden ligger är i storleken och kapaciteten av sous vide-maskinerna.
Kapacitet
Det finns både en max- och en minimumsgräns för hur mycket vatten du ska använda när du tillagar sous vide, oavsett om det är en maskin eller stav du använder.
Den minimala mängden är att dina livsmedel som du vill tillaga måste vara täckta av vatten för att tillaga dem på bästa sätt och för att sous vide har något vatten att arbeta med.
När det kommer till den maximala mängden så beror den på din sous vide-kapacitet.
Det betyder att om du använder för mycket vatten har sous vide inte kraft nog att cirkulera och värma upp vattnet.
Tillbehör till sous vide som du bör överväga
Om du vill ha det bästa sous vide-tillbehöret, så här är en liten lista över saker som du kanske bör överväga som tillbehör till din sous vide.
- Återanvändbara påsar
- Kar
- Gasbrännare
Om du vill vara miljömedveten och spara pengar på lång sikt kan du istället för vanliga engångs vakuumpåsar välja återanvändbara påsar.
Påsarna kommer ofta med en liten vakuumpump, så du behöver inte använda en stor vakuummaskin för att stänga påsarna.
Du sparar pengar eftersom du inte behöver använda nya vakuumpåsar eller rullar varje gång du lagar mat med din sous vide.
Om du använder en sous vide stav, så kan det vara en idé att överväga ett kar för att tillaga din mat med sous vide-teknik.
Som “kar” kan du till exempel använda grytor, flamingokartonger eller också kan du välja att köpa karrar som är specifikt gjorda för sous vide.
Den sistnämnda typen av kar är typiskt gjorda av plast och har en särskild öppning i kassen så att du kan sätta din sous vide-stav ner i karet och fortfarande ha ett stängt lock.
På så sätt undviker du att få för mycket luft ner i karet, så dina råvaror tillagas mycket bättre under rätt tryck.
Var dock uppmärksam på om din sous vide-stav passar med lockets öppning, då det finns skillnader i storleken på sous vide-stavar.
Ett kar gör det möjligt för dig att laga större portioner och exempelvis tillaga större köttstycken såsom fläskstek, oxstek eller andra större styckningsdelar.
Du kan få karrar i många olika storlekar, så oavsett hur stora mängder mat du ska laga, finns det praktiskt taget också ett kar för dina behov.
Var dock medveten om att din sous vide måste ha en kapacitet som kan värma upp tillräckligt med liter vatten för att värma så stora kar.
Du kan dessutom också överväga om du ska ha en gasbrännare för att ge exempelvis ditt kött eller grönsaker en mer knaprig yta.
När man tillagar kött, grönsaker eller annat med sous vide, så steker man ofta köttet lätt, eller använder en brännare för att skapa lite skorpa.
Brännaren kan också användas om du gör desserter såsom crème brûlée, för att bränna socker på ytan för att skapa den karamelliserade skorpen.
Se också många andra spännande enheter för ditt hem i vårt sortiment, som exempelvis en filterkaffemaskin, påslös dammsugare, symaskin eller en smart riskokare.