Raclette

Filter
Sorting
Gastroback 42567 Raclette Set m/Fondue (8 personer)
1.859,00 kr
Add to cart
Gastroback 42567 Raclette Set m/Fondue (8 personer)

Med fonduefunktion i mitten
Lämplig för 8 personer

Read more Remote storage
Delivery: 11-19 weekdays
Latest 14.08.2025

Sådan fungerer en raclette

En raclette är en form för elektrisk bordgrill, som kan användas vid ett bord och påminner lite om fondue, bara med en stekpanna istället.

Typiskt har racletten två lager, där det övre är själva stekplattan och den nedre en platta där du kan ställa små pannor som liknar mini stekpannor.

Den övre plattan används till exempelvis att steka kött och grönsaker på, medan den nedre används lite som en ugn, för exempelvis saker som ska smälta, såsom ost eller marshmallows.

Dessutom kan den nedre plattan också användas för att göra omeletter, pannkakor, eller rätter som bara ska värmas men inte nödvändigtvis grillas.

Några raclette kommer dock med olika stekplattor, för att du lättare kan laga olika rätter som kräver olika beläggning för tillagningen.

Medan vissa raclette-plattor har riller som en grill, har andra helt slät yta, eller till och med runda avtryck för exempelvis pannkakor eller omeletter, så du enkelt kan styra storleken och formen.

Det finns också plattor som är uppdelade i två eller flera delar, så du kan göra olika tillagningar på samma platta.

Så kan du exempelvis grilla kött eller grönsaker på den ena delen och göra pannkakor på den andra.

Racletten måste ha tillgång till ett eluttag, eftersom den är elektrisk och därför använder ström.

Racletten kan till och med användas utomhus om du har ett utomhuselektriskt uttag eller en förlängningssladd och om vädret tillåter det.

Det kan vara ett mysigt sätt att grilla på, där alla grillar sitt eget, så att det inte är en enda person som måste springa fram och tillbaka mellan grillen och bordet.

Du får inte använda en raclette utomhus om det regnar eller det är någon form av fuktigt och farligt väder, där racletten eller eluttaget kan komma i kontakt med vatten.

Rätter för alla smaker

Om du till exempel får gäster eller har en kräsen familj, så är raclette ett superbra sätt att se till att det finns något nästan alla kan gillar och utan att du behöver laga all maten själv.

Raclette möjliggör att alla bara kan ta det de gillar och tillaga det som de föredrar.

Är det till exempel nötkött till raclette, kan var och en själva bestämma om det ska vara genomstekt, medium eller rosa.

Dessutom kan du också låta folk själva ta de saker som de kan tåla eller som är en del av deras diet.

Så har du exempelvis gäster eller familjemedlemmar som är allergiker, vegetarianer, veganer eller liknande, så behöver du inte tänka så mycket på att hitta rätter som de kan tåla eller måste äta.

Raclette är också smart för sällskap där vissa vill hålla sig slanka och andra inte bryr sig och bara vill ha god mat.

Det ger nämligen god anledning att laga både grönsaker, kött, fisk och allt möjligt annat, så att alla kan vara med.

Enkel mat

Du står som sådan inte själv för tillagningen av maten, bara för att förbereda de olika råvarorna.

Det innebär också att du inte behöver tajma när maten ska vara klar till, som du skulle om du själv stod för att tillaga maten, när du får gäster.

Med en raclette kan du både göra förrätt, huvudrätt och dessert på samma maskin utan att du behöver stå länge i köket.

Så kan du istället njuta av dina gästers eller familjs sällskap och vänta med köksbestyr till efter att de har gått.

6 Raclette-funktioner och specifikationer du bör känna till

#1 Storlek och kapacitet

Är ni många som ska laga raclette, bör du vara uppmärksam på hur många personer racletten är avsedd för.

Ofta är en bra indikator på kapaciteten, de tillhörande små pannor som medföljer

Typiskt medföljer det ca 6-8 mindre pannor, vilket motsvarar så många personer som ungefär kan delta, så det finns minst en liten panna till varje person.

Storleken är dock också en bra sak att ha med i dina beräkningar, eftersom vissa av de minsta raclette också är avsedda för 8 personer, men som inte nödvändigtvis verkar stora nog för 8.

Det beror förstås också på hur länge ni vill sitta med racletten och kan vänta på mat, eftersom ju större racletten är, desto mer mat kan det också finnas på den.

#2 Effekt

Effekten på racletten har betydelse för hur bra din raclette värmer och därmed hur hög temperatur du når upp på och hur snabbt du når den temperaturen.

#3 Temperatur

De flesta racletter ger dig möjlighet att ställa in temperaturen på racletten, så att du antingen kan steka maten på den högsta eller skruva ner för att hålla maten varm.

#4 Stekplattor

Det finns några olika stekplattor till raclette där vissa raclette kommer med flera olika stekplattor.

De olika stekplattorna är:

  • Grillsten
  • Non-stick
  • Stöbejärn

Undvik att använda metallredskap för att vända och flytta saker på stekplattan, eftersom du lätt kan rida plattan.

Använd istället trä- eller silikonredskap för att lägga saker på pannan, även om det skulle vara enklare att alla använder sina egna bestick.

Många racletter kommer med träsbestick som kan användas för att vända och ta bort mat från pannan, eftersom trä är skonsamt mot beläggningen.

Du kan se de olika plattornas fördelar och nackdelar nedan:

Granitplatta

Fördelar:

  • Värmer jämnt
  • Hållbar
  • Rostar inte
  • Kan få färgfläckar över tid (från marinader och grönsaker)
  • Relativt lätt att rengöra

Nackdelar:

  • Det tar lång tid att värma upp
  • Kan spricka
  • Ofta dyrare

Stöbejärnsplatta

Fördelar:

  • Mycket hållbar
  • Bygger smak över tid

Nackdelar:

  • Tung
  • Svår att rengöra
  • Kan rosta
  • Inte non-stick yta

Non-stick platta

Fördelar:

  • Lätt att rengöra
  • Non-stick
  • Kan tåla hög värme
  • Fördelar värme jämnt

Nackdelar:

  • Kan lätt få repor i beläggningen
  • Man kan inte använda metall på den

#5 Design

När det kommer till design kan du få dem i allt från små och runda till större ovala och fyrkantiga raclette.

Dessutom beror designen också på vilken beläggning det handlar om och vilka plattor racletten använder.

#6 Tillbehör

Vid vissa racletter kommer du också att uppleva att det medföljer trä-knivar, -gaflar eller annat trä-tillbehör.

Det görs för att metall kan förstöra raclettens beläggning och därför är trä mer skonsamt, så att du kan ta bort maten från racletten utan att förstöra den.

Ibland medföljer extra tillbehör och i andra fall måste du själv lägga till vid sidan av om du önskar vissa tillbehör.

Detta bör du veta innan du gör raclette

Raclette kan lätt skapa rök i det rum där du använder den, så det är en bra idé att se till att det finns bra ventilation i rummet.

Du bör vara medveten om att om du gör raclette i närheten av en rök-/brandlarm, så kan den utlösas av röken.

Därför bör du aldrig göra raclette i byggnader där brandkårs-besök bör kallas oavsett vad, om brandlarmet går, eller platser där det finns sprinklersystem.

Vi rekommenderar därför att raclette endast används i privata hem, där du kan kontrollera rökdetektorerna och ventilationen.

Desutom bör du inte lämna en tänd raclette utan tillsyn och bör därför stänga av den om alla lämnar rummet.

Du får inte använda racletten utomhus om det regnar eller är fuktigt och farligt väder, där racletten eller eluttaget kan riskera att komma i kontakt med vatten.

Så här använder du en raclette

Några raclette kan kanske ta lite tid för racletten att värma upp, så du kan med fördel tända racletten lite innan du ska använda den.

Särskilt granitplattan kan ta lång tid att värma upp, på grund av plattans tjocklek.

Nyare raclette med tunna plattor kan dock typiskt värmas upp ganska snabbt, men det är nog att prova dig fram första gången du använder racletten första gången, så du vet hur lång tid det tar nästa gång.

Har din raclette temperaturinställningar, kan du också ställa in värmen till det du önskar.

Beroende på vilken typ av raclette du använder, bör du komma ihåg att använda lite olja eller annan stekfett, så att maten inte bränner fast.

Använder du en non-stick behöver du inte använda så mycket stekfett, men lite kommer ändå att vara till hjälp.

Se till att ge, olja, smör eller annat fett löpande, när du lägger ny mat på, så att maten fortsatt lossnar lätt.

Du kan med fördel använda en matpensel för att pensla ett tunt lager fett på racletten, så att du inte får för mycket olja på pannan.

Kom sedan din mat på racletten och tillaga den tills du tycker det är nog.

Om det finns medföljande träredskap, så använd dessa för att ta bort maten från racletten.

Är racletten non-stick eller har någon annan känslig beläggning och det inte medföljer några redskap, så måste du själv vara uppmärksam på att inte använda metall eller andra hårda material som kan rida.

När du är klar med att använda racletten, bör du låta den svalna och sedan följa upp med rengöring som är lämplig för raclettens beläggning.

Du kan se hur du rätt rengör din raclettes platta i avsnittet nedan.

Rengöring av raclette

För att få den absolut enklaste rengöringen, kan du välja plattor med non-stick beläggning, så att maten inte bränner fast på plattan.

Du bör dock med non-stick vara medveten om att du inte använder rengöringsverktyg som ridder beläggningen på pannan, eftersom det kan komma repor där mat lätt kan bränna fast.

Vissa plattor kan tåla diskmaskin och det betyder ju att det finns lite enklare rengöring av vissa raclette-delar, så du inte behöver tvätta dem för hand.

Non-stick pannor bör aldrig gå i diskmaskin, eftersom beläggningen kan förstöras.

Om pannan är gjord av gjutjärn får du inte använda såpa för att rengöra pannan, eftersom det kan förstöra plattan.

Här får du nöja dig med att tvätta med en diskmask borste och varmt vatten och kan eventuellt smörja din gjutjärnspanna med lite matolja efteråt.

Är det istället emaljerat gjutjärn, ska grytan bara göras ren med diskmedel och vatten, eftersom emaljen kan tåla såpa.

Hitta också en smart toast här hos avXperten i vårt stora utbud av köksmaskiner.

Product Type
0
0
0
Select all
Brand
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Select all
Delivery Time
0
0
0
0
0
0
0
Select all
Price (kr)
Min:
Max:
avXperten
ATTENTION! Your order is only binding, when we have confirmed your order.
Menu Contact
Cart
Search