Grillplatta
Non-stick beläggning
Praktisk förvaringsväska
Optimal värmefördelning för perfekt grillning.
Slitstark och hållbar beläggning för enkel rengöring.
Grillplatta - Smart alternativ för tillagning
Om du är trött på att tillaga samma få rätter på grillen, eftersom andra livsmedel inte klarar av de höga temperaturerna från grillen, så kanske det är dags att överväga att skaffa en grillplatta.
Grillplattan kan ge dig helt nya möjligheter att tillaga massor av läckra rätter på grillen, oavsett om det är kolgrill eller gasolgrill, samtidigt som du också ofta kan använda en grillplatta på ditt induktions- eller gaskök.
Med en bra grillplatta kan du inte bara steka kött och korv på din grill, utan också steka allt det du annars skulle steka i en panna, och samtidigt är rengöringen enkel och lätt att göra.
Det är slut med att mindre bitar av kött eller grönsaker faller ner mellan ribborna på gallret, och därför kan du enkelt både sautera, steka, koka och mycket mer direkt på din grill.
Här på sidan hittar du vårt utbud av grillplattor, även kända som till exempel stekplattor eller gjutjärnsplattor, som kan göra matlagningen lite mer intressant genom att ge dig nya möjligheter på både grill och spis.
Det finns många fördelar med en grillplatta, men det kan också vara en bra idé att tänka igenom några saker innan du köper en grillplatta, så att du kan få ut det mesta av din nya investering.
Nedan har vi samlat lite mer information om grillplattorna, som inte får förväxlas med en grillpanna, så att du kan hitta den helt rätta grillplattan för dina behov.
5 saker du bör veta om Grillplattor innan du köper
Det finns många olika märken och modeller av grillplattor, och därför kommer du ofta att möta riktigt många alternativ, så det kan vara svårt att hitta den rätta grillplattan för dig och dina behov.
Därför har vi sammanställt några saker som du kan titta på, och få hjälp att hitta den helt rätta grillplattan för dig och din familj.
#1 - Skillnaden mellan Grillplatta och Grillpanna?
En grillplatta får inte förväxlas med en grillpanna, eftersom det trots de liknande namnen är en stor skillnad mellan en grillplatta och en grillpanna.
Grillpannan är nämligen avsedd för användning på en spis, och har därför ofta ett handtag som inte tål den höga värme som den får i en grill, och samtidigt har grillpannan betydligt högre sidor eller kanter än en grillplatta har.
Grillplattan är avsedd för användning på en grill, men kan ofta också användas på spisen.
Grillplattan klarar mycket höga temperaturer och har ofta en helt plan botten, vilket gör det lätt att flytta den från grillen och in på spisen.
Grillplattan är ofta också tunnare och värms därför ofta betydligt snabbare, vilket gör den riktigt bra för värmen från grillen och samtidigt gör storleken på grillplattan att det ofta är möjligt att använda den för flera saker på en gång.
Grillpannan kan ofta endast ha en temperatur över hela pannan, medan en grillplatta på grillen kan ha en liten skillnad mellan den ena och den andra änden, beroende på vilken grill du har, och om denna kan ha olika temperaturer på olika brännare.
#2 - Storlek på Grillplatta
Du bör välja rätt storlek på din grillplatta, så att den passar på din grill eller spis, samtidigt som den fortfarande ger dig de möjligheter du behöver.
Vissa grillplattor är avsedda att passa ner i din grill, istället för gallret, och andra kan du med lätthet placera ovanpå gallret, så att du exempelvis kan ha galler på ena sidan av grillen och grillplatta på den andra sidan, så att du kan steka röda biffar på gallret och grönsaker på plattan.
Du kan hitta grillplattor i många olika storlekar och former, men en ofta använd storlek är cirka 37 x 27 cm.
Om du också planerar att kunna använda din grillplatta för att steka till exempel bröd till bruschetta på, inne på dina spisar, kan du med fördel hitta en platta som antingen täcker en enda spisplatta eller kokzon, eller 2, och annars mäta ut hur lång grillplattan ska vara.
Detsamma kan du göra på din grill, mät ut hur mycket av grillen du vill täcka med en grillplatta, när den ska användas och välj en grillplatta som passar till dessa mått.
#3 - Grillplatta i flera material
Du tänker kanske inte så mycket på det, men det är skillnad på om du investerar i en gjutjärnsplatta eller en aluminiumplatta med keramisk eller porslinsbeläggning, eller för den delen en grillplatta i sten.
Det finns många olika modeller av grillplattor och dessa kan vara utförda i olika material, där vissa är bättre på att fördela värmen än andra och vissa håller bättre än andra, så därför är det inte helt oviktigt vilket material din nya grillplatta är gjord av.
Gjutjärn är ofta det föredragna materialet, eftersom det har en riktigt bra värmefördelning, och det är förhållandevis lätt att justera temperaturen, vilket gör detta material idealiskt för mer känsliga livsmedel, som inte klarar av för hög temperatur.
En gjutjärnsplatta som inte har en emalj eller beläggning av non-stick kan dock vara svår att få helt ren och livsmedel har mycket lätt för att fastna i plattan.
Därför är en grillplatta i gjutjärn ofta försedda med en keramerisk emaljbehandling, som gör den lätt att rengöra och säkerställer att livsmedlen inte så lätt fastnar i den varma pannan.
Alternativ till en grillplatta i gjutjärn kan vara en grillplatta i aluminium, som är snabb att värma upp, men har en något sämre värmefördelning än gjutjärn.
Aluminiumplattor är därför ofta belagda med en gjutjärnsytbehandling eller en non-stick yta, och generellt sett är aluminiumplattor mycket lätta att rengöra.
Andra väljer en marmor- eller stenplatta, när de ska använda en grillplatta, här är marmor att föredra då detta ofta har en mindre porös yta, men sten och marmor klarar ofta inte helt så höga temperaturer som till exempel gjutjärn och aluminium.
#4 - Utformning av Grillplattans yta
Det finns typiskt tre utformningar av grillplattans yta:
- Slät
- Ribbad
- Med hål
Den helt släta utformningen är en fördel när du främst vill använda grillplattan som en ersättning för en vanlig panna.
Denna utformning är idealisk för att steka grönsaker och fisk på, eller kanske ett stekt ägg eller scrambled eggs.
Den ribbade utformningen känner du kanske igen från en grillpanna, och denna utformning efterliknar gallret på grillen, dock utan att det finns ett öppet utrymme mellan ribborna.
Denna utformning är idealisk för fettfattig matlagning, eftersom fettet har plats att rinna bort från köttet, men är också bra för att rosta bröd när du vill ha fina bruna ränder på brödet.
En mellanform mellan de två tidigare nämnda utformningarna är den håliga utformningen, som typiskt är bäst lämpad för användning på en grill och inte så väl lämpad inne på spisen i köket.
Den håliga grillplattan kan användas både för kött och grönsaker, där du gärna vill ha mer smak av kol, men vill undvika att köttet eller grönsakerna faller ner i kolet.
Det råder ingen tvekan om att den mest mångsidiga utformningen är den släta, men den ribbade utformningen ger dock en mer autentisk look på maten.
#5 - Rengöring av Grillplatta
När du letar efter en grillplatta kan du med fördel titta på hur grillplattan ska rengöras, då det inte är alla grillplattor som är lika lätta att göra rena.
Generellt sett är emaljerade och släta ytor lättare att rengöra än de mer porösa ytorna.
Precis som du känner till från din panna i köket, så rekommenderas det inte att använda sulfo eller andra rengöringsmedel på en grillplatta, då dessa verkar avfettnande och därför kan innebära att kött och grönsaker lättare hänger kvar i plattan.
Därför bör du endast rengöra din grillplatta i varmt vatten och gärna ge den lite matolja efteråt, så är den klar till nästa gång.
Du behöver inte vara orolig ifall du inte kan få bort alla beläggningar från plattan vid rengöring, då dessa kan vara med till att ge lite extra smak till maten nästa gång, se bara till att plattan värms ordentligt upp innan du lägger maten på.