Visp

Beper Elektrisk Visp (Uppladdningsbar)
1 Reviews
299,00 kr
Add to cart
Beper Elektrisk Visp (Uppladdningsbar)
1 Reviews

Med uppladdningsbart batteri
Perfekt för att göra sås, vispa grädde och mycket mer

Read more In stock
Jata HACC4301 Piskeris (Silikone/Stål)
74,00 kr
Add to cart
Jata HACC4301 Piskeris (Silikone/Stål)

Ergonomiskt och halkfritt handtag
Med hängkrok för enkel förvaring

Read more Remote storage
Delivery: 11-19 weekdays
Latest 14.08.2025
GastroMax Visp (28cm)
57,00 kr
Add to cart
GastroMax Visp (28cm)

Tål temperaturer på upp till 100 grader
Idealiskt för non-stick köksredskap

Read more Remote storage
Delivery: 2-4 weekdays
Latest 24.07.2025
Jata AC26 Piskeris
65,00 kr
Add to cart
Jata AC26 Piskeris

Med ergonomiskt skridsäkert handtag
Tål maskindisk

Read more In stock
Joseph Joseph 2-i-1 Twist Visp
245,00 kr
Add to cart
Joseph Joseph 2-i-1 Twist Visp

Platsbesparande design
Tål värme upp till 200 grader

Read more Remote storage
Delivery: 4-6 weekdays
Latest 28.07.2025

Visp för många olika ändamål

Om du tror att en visp bara är en visp, så bör du definitivt läsa vidare på denna sida, för det finns verkligen många olika typer av vispar som passar för olika ändamål i köket.

Här på sidan hittar du vårt utbud av vispar som kan användas för många olika ändamål i köket, beroende på vilken modell du väljer.

Kanske tänker du bara på den klassiska vispen med 6 eller 8 metaltrådar som är böjda runt och sitter samman i ett handtag, och denna typ av visp kallas en ballongvisp och kan användas för flera olika ändamål, men ibland kan det vara både tidsbesparande och mindre tröttande för armen att använda en annan typ av visp.

Det finns nämligen olika former, material och storlekar av vispar som kan förbättra effektiviteten eller ergonomin i olika situationer.

Nedan har vi sammanställt några av de saker du med fördel kan överväga, när du är på jakt efter en ny visp för antingen ett specifikt ändamål, eller för ett mer mångsidigt behov.

5 saker du bör överväga innan du köper en visp

Det var en gång där en visp endast hade en enkel utformning och användes för allt mellan himmel och jord, men sedan dess har detta köksredskap utvecklats och effektiviteten i din vispsteknik kan förbättras avsevärt genom att välja rätt utformning.

Nedan har vi sammanställt lite information om några av de möjligheter du kan överväga, när du letar efter en ny visp.

#1 - Typer av Vispar

Du kan hitta flera olika typer av vispar som passar för olika ändamål, eller olika mängder av livsmedel.

Det kan därför ofta vara en god idé att ha flera olika vispar i köket, eftersom varje typ har sina fördelar.

De mest kända typerna av vispar är:

  • Ballongvisp
  • Flat visp
  • Spiralvisp

Dessutom finns det även lyxvispar, som mest liknar en manuell degmaskin, samt såsvispar som kan se till att röra runt i såsen, utan att du behöver hålla i den.

Låt oss dock fokusera på de 3 mest kända typerna av vispar och ta reda på deras styrkor.

Ballongvisp

En ballongvisp är nog det som de flesta människor känner igen som den klassiska vispen, nämligen en droppform av trådar som är samlade i ett handtag.

Denne typ av visp är absolut den bästa vispen för att vispa exempelvis grädde, äggvitor eller kakdeg, då den beroende på hur många trådar den har, kan få in stora mängder luft i massan.

Du kan hitta ballongvispar i flera storlekar och med olika antal trådar, samtidigt finns det även modeller med en liten boll inuti vispen, som ska förbättra visparens förmåga, så att du snabbare kan bli klar.

Flat Visp

En flat visp kallas ofta också för en pannvisp, eftersom själva huvudet är platt, vilket gör att den passar riktigt bra när du vispar sås i en panna eller i en skål med låga kanter.

Denne typ av visp är inte, på samma sätt som ballongvispen, bra för att vispa luft i något, men är riktigt bra för att röra med, när du till exempel ska röra ihop en sås.

Den platta vispen är riktigt bra för att se till att en sås inte klumpar sig och att du kan komma helt ut i kanten på en panna eller en skål och är generellt sett mycket lätt att hantera.

Spiralvisp

En spiralvisp har en lite annan utformning än de två andra typerna, här handlar det nämligen om en spiral som sitter runt en metalstång och där själva huvudet kan användas plant mot skål, gryta eller panna.

Denne typ av visp är särskilt lämplig för små mängder och används ofta för såser och i kastruller och grytor.

Precis som ballongvispen är spiralvispen riktigt bra för att vispa luft in i en massa, men används ofta för mindre mängder än ballongvispen.

#2 - Vispar i olika material

Vispar kan hittas i flera olika material och beroende på vad du ska använda vispen till, kan det vara mer fördelaktigt med ett material framför ett annat.

Har du exempelvis grytor eller pannor med en teflonbeläggning, kan det vara en fördel att välja ett material som inte repor i denna beläggning.

Stål är det oftast använda materialet för vispar, eftersom det är hållbart, formfast och lätt att rengöra, men stål har den stora nackdelen att eftersom det är så hållbart, kan det komma att repa känsliga skålar eller beläggningar.

Plast, silikon eller trä är å sin sida utmärkta lösningar för känsliga ytor, eftersom vispen inte har samma tendens att repa ytan.

Plast är ofta bäst av de tre, då det fortfarande är hyfsat formfast, även om det är skonsamt, ger det dock inte samma motstånd mot massan som en visp i stål gör, vilket gör det lite svårare att arbeta med.

Silikon är ett mycket flexibelt material och är särskilt skonsamt, men det är också svårt att använda, eftersom det är så flexibelt, därför används silikon ofta som en beläggning runt metaltrådar, för att du ska kunna få styrkan från stålet, men skonsamheten från silikonet.

Trä är ett material som inte är lika utbrett som tidigare för användning av vispar, det kan dock fortfarande fås, men det finns en rad nackdelar med detta material.

Trä är flexibelt och svårt att arbeta med, varför vispar i trä oftast är bäst lämpade för lätta uppgifter, som sås eller gröt.

Samtidigt tar träet ofta både smak och färg till sig och kan snabbt komma att se lite mindre aptitligt ut.

#3 - Handtaget på en Visp

Ju bättre en visp ligger i handen på dig, desto snabbare kan du vispa och desto mindre kraft behöver du använda.

Om handtaget på vispen är för stort eller för litet för din hand, behöver du ofta använda mer kraft för att hålla i vispen, och så kommer du snabbare att bli trött i armar och händer.

Om du ska kunna vispa effektivt kräver det ett ergonomiskt bra handtag och en god vispsteknik, därför bör du välja en visp som känns naturlig och bekväm att hålla i.

#4 - Storlek av Vispar

Du kan ofta hitta vispar i flera storlekar och det kan vara praktiskt att ha lite olika storlekar att välja mellan, beroende på om det ska användas för stora eller små mängder.

Även om det kan vara bra att ha en lite större visp liggande, så är det värt att tänka på att ju större vispen är, desto hårdare är det att använda och ju mer fyller den i lådan.

Välj en storlek som passar dina krafter, märk efter vilken storlek som känns bra i handen och välj vispen efter detta.

En mindre visp kan vara avsevärt lättare att använda effektivt, och du kan eventuellt dela massan i två, när det blir för tungt, och så vispa i flera omgångar.

#5 - Rengöring av Vispar

Vispar är inte det lättaste köksredskapet att göra rent, och detta beror delvis på de många krokar och fogar som finns i vispen.

Om du gör det till en vana att skölja av vispen direkt, kan mat- och degrester inte sätta sig fast, vilket kan underlätta rengöringen betydligt.

Du kommer ofta att kunna sätta en visp av stål i diskmaskinen, men det rekommenderas att diska din visp för hand, för att undvika rostavlagringar på andra bestickdelar i diskmaskinen.

Träredskap får inte komma i diskmaskinen, medan plast- och silikonvispar inte tar skada av en tur i diskmaskinen.

avXperten
ATTENTION! Your order is only binding, when we have confirmed your order.
Menu Contact
Cart
Search